Данас је: субота, 13 август 2022

 

У недељу, 27. по Духовима Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Господин др Порфирије началствовао је евхаристијским сабрањем у Светопреображенском храму у Загребу. Током богослужења, након канона Евхаристије, Митрополит Порфирије рукоположио је у чин ђакона господина Петра Козакијевича, дипломираног теолога Православног богословског факултета у Београду кога је представио сабрању вјерних у Загребу. Уз појање "аксиос" ђакон Петар обучен је у свештене одежде.

 

Велики број вјерника испунио је Саборни храм и са радошћу дочекао долазак Митрополита коме су ове недеље на Литургији саслуживали архимандрит Варнава и протосинђел Венијамин из Епархије бихаћко-петровачке, архимандрит Данило, јеромонах Дионисије из манастира Ковиљ, презвитери Марко Ногић, Душко Спасојевић, Слободан Лалић, Ђорђе Филиповић, Михајло Жикић, јерођакон Јеротеј из манастира Ковиљ и ђакони Зоран Радић и Бранимир Јокић.

Обраћајући се бесједом, Митрополит Порфирије тумачио је јеванђелску причу о исцељењу згрчене жене у суботу. Не постоји закон, не постоје правила и заповјести које Бог даје да би човјек њима служио. Него закон и правила постоје да би човјеку, то јест нама, послужили. И зато Господ није дошао да укине закон и правила него да испуни, односно да им да смисао и пуноћу. Јер ако су правила и закон сами себи циљ, онда човјек постаје фрустрирано и несрећно биће, постаје биће коме је спутана слобода и право на свој избор. Закон постоји као помоћно средство да би се у нама развијала љубав, да би се развијала врлина, да бисмо остваривали оно што је добро и што је у складу са вољом Божијом. Господ показује да је љубав изнад свега. Када је у питању љубав и потреба да чинимо добро ближњем, да жртвујемо себе Христа ради, онда не постоје никаква правила и закони који могу и који требају да нас спутају. Уосталом, сам Господ долази у свијет против закона природе да би исте измјенио. Потпуно невин отишао је на крст и на страдање. При томе, није тражио правду у помоћ, није призвао законе у помоћ, него је ишао изнад тога да посвједочи и потврди љубав, до самога распећа, нагласио је Митрополит.

Радост којом православни вјерници загребачке парохије и околних мјеста долазе на недељна богослужења, приступају светом причешћу и слушају "живу ријеч" свога Владике, у храму и у Музеју Српске Православне Цркве, ове недеље умножена је и обогаћена учествовањем у свечаном чину рукоположења, Светој тајни свештенства - слављу цијеле Цркве. 

 

 

 

РАДИО БЛАГОВЕСТИ