Данас је: среда, 01 фебруар 2023

У четвртак, 11. децембра 2014. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко – љубљанаски Господин др Порфирије учествовао је на међународној научној конференцији у Бања Луци, у организацији новооснованог Балканолошког истраживачког центра и Факултета политичких наука из Бања Луке, на тему: „Политике (не)пријатељства“. 

 

Његово Вископреосвештенство Митрополит Порфирије се присутнима обратио излагањем на тему: „Православни хришћански идентитет“, и том приликом је, између осталог, истакао да се „хришћански идентитет темељи на чињеници да је Црква Тело Христово и да управо стога ми хришћани у тој Богочовечанској усанови задобијамо своје спасење и истински идентитет. Зато је неопходно да идемо у Цркву и да се причешћујемо. Одлазак у Цркву и наше учешће у Светој Литургији није и не сме да буде само нека пука верска дужност, него основни предуслов да будемо чланови Тела Цркве“. Високопреосвећени Митрополит је, такође, указао на чињеницу „да ми као хришћани, чланови Цркве која је Тело Христово, не можемо можда да урадимо много по питању глобалног мира, али можемо да заштитимо лични идентитет самоспознајом ко смо и шта смо“. 

Митрополит Порфирије је потом у кратком интрвјуу за Радио телевизију Републике Српске истекао следеће: „Ако утемељимо идентитет на себи лично, и црпимо га из себе, онда ћемо бити променљиви, као што се често и дешава. Људи који немају чврст духовни идентитет, чврсту самосвест, они или лако мењају партије или мењају државе. Ми Срби смо још од Светог Саве добили своје опредељење када је реч о идентитету и то је православно хришћанство, православна Црква“.   

 

 

 

ВИДЕО РТРС

РАДИО БЛАГОВЕСТИ