Данас је: четвртак, 01 децембар 2022

 

У пету недељу свете Четрдесетнице, 02. априла 2017. године, која је посвећена молитвеном спомену на свету Марију Египћанку, у просторијама СКД Просвјета у Загребу, архимандрит Данило Љуботина, духовник храма Преображења Господњег у Загребу, одражао је, у оквиру циклуса Великопосних предавања које организује Црквена општина загребачка, предавање на тему: Достојанство служења жене у контексту свете Марије Египћанке.

Отац Данило је на самом почетку свог излагања изнео библијске извештаје који говоре о стварању човека и жене и о њиховом односу како у Старом тако и у Новом Завету. Предвач је нагласио да жена у Новом Завету добија право место које јој припада у Цркви, а то се описује односом Христа према Цркви,. Нема мужа без жене, нити жене без мужа. Они не могу постојати једно без другог, тако да се искључује свака суштинска инфериорност у брачној заједници, која је заједница љубави, а не потчињавања. У наставку је било речи о основним биографским подацима везаним за житије свете Марије Египћанке.  На самом крају уследила су питања присутних и веома интересантна дискусија.

 

Следећи предавач, др Владан Таталовић, доцент на Богословском факултету у Београду, говориће у шесту недељу Часног поста на тему: Јеванђељска сведочаснтва о страдњу и Васкрсењу Христовом.

 

 

 

 

 

РАДИО БЛАГОВЕСТИ